DIY hoofdbord

Hi jij!

We houden allemaal van een gezellige sfeer in de slaapkamer en ik miste nog iets in onze slaapkamer. Ik ben wat gaan rondkijken op Pinterest en had alles geprobeerd. Een kleed, nachtkastjes, mooie posters, planten etc. Toch was er iets wat miste! Ik had bij onze boxspring geen hoofdbord besteld omdat ik die hoofdborden van stof wat saai vind. Je kunt er niks mee en ze verzamelen stof.

Toen kwam ik een hoofdbord van hout tegen. Ik appte meteen mijn vader want dit wilde ik ook gaan maken!

We begonnen met het maken van een tekening. De formaten moesten zo in elkaar zitten dat het ook door het trapgat zou passen en in de auto. Ik vond een busje huren een beetje overdreven.

Het stappenplan ziet er als volgt uit:

Dit heb je nodig:

Twee platen MDF 18 mm

Constructielijm (handschoenen gebruiken, supersterke bruislijm krijg je niet meer van je handen), metalen meubelhoeken (bij action zijn ze spot- goedkoop!)

spaanplaatschroeven 3,5 mm dik en 30 mm lang (voor bevestigen van blokjes hout en meubelhoeken) spaanplaatchroeven 3,5 mm dik en 40 a 50 mm lang (voor bevestigen van zijkanten en bovenkanten)

Mdfvuller en schuurpapier.

Boormachine en schroefboomachine, boortje 3 mm, verzinkboortje voor schroeven aan buitenzijde, handzaag of afkortzaag of decoupeerzaag Laat alles zagen volgens tekening bij een bouwmarkt

Aan de slag:

Zaag van het smalste restmateriaal vierkante blokjes waar je later de meubelhoeken op kunt schroeven.

Ruim je slaapkamer leeg, zorg dat je vloer vlak is en leg er evt. iets onder tegen lijmvlekken.

Leg de plaat van 90 en 45 precies tegen elkaar aan.

Plaats de stroken van 13 x 133,2 er bovenop en schroef en lijm ze met de dwarsversteviging alleen vast aan elkaar en niet aan de plaat volgens on- derstaande tekening.

Meet de 3 tussenruimtes op en zaag en leg restmateriaal plat op de plaat rond de naad tussen de twee platen om deze te verstevigen en schroef en lijm ze vast. Zorg dat de platen van 45 en 90 exact aansluiten. Zorg ook dat de zijkanten exact gelijk liggen met de plaat. Doe het samen, dan werkt het t best. Er zijn nu meerdere manieren om de zijkant en bovenkant te bevestigen aan de plaat. Ik gebruik blokjes hout van het restmateriaal dat ik op de plaat lijm en schroef, exact 1,8 cm (gebruik hiervoor de dikte van een strookje hout ) van de kant af waar ik meubelhoeken op schroef. Bij de binnenste stroken kan ik die aan de dwarsversteviging schroeven. Voor de bovenkant gebruik ik ze alleen als steun, dus ik schroef ze er niet aan vast. Aan de zijkanten gebruik ik ze helemaal niet. Wil je geen schroefgaten aan buitenzijde, dan doe je dat wel. Ik wil graag de zijkanten strak erte- genaan schroeven vanaf de buitenzijde en smeer de schroefgaten dan dicht met mdf-vuller.

Als de meubelhoeken zijn bevestigd aan de binnenzijde til je samen heel voorzichtig de plaat op. Pas op, hij kan breken op de naad, dus ondersteu- nen. Staat hij rechtop dan schroef je de zijkanten vanaf de buitenzijde vast (boorgat iets verzinken en ook voorboren in de andere plaat anders gaat hij splijten of verdikken)) Lijmtangen kunnen helpen om t precies te doen. Als de zijkanten zijn bevestigd schroef je op een paar punten de bovenzij- de vast. Ik gebruik hier lijmtangen om m eerst strak ertegenaan te zetten voor ik boor. Dan hoef ik alleen de bovenzijde te schroeven en niet de voorzijde. Voor de nachtkastjes zijn de delen van 20 cm. Die lijm en schroef je zo aan elkaar dat er een nachtkastje van 20 diep en 25 breed en hoog ontstaat. Die schroef je vanaf de achterzijde vast op basis van hoogte en breedte van je bed.

Schroefgaten afplamuren, alles schuren gronden en schilderen. Tip: zet het hoofdbord niet direct vast. Je kunt nog elektra erachter verwerken voor lampjes of stopcontacten door hier en daar wat gaten te boren.

Daarna heb ik het hoofdbord in de grondverf gezet. 1 laag was voldoende!

Ik heb het hoofdbord op stukjes neergezet zodat ik goed bij de onderkant kon komen.

Vervolgens heb ik 2 uurtjes gewacht en heb ik het hoofdbord geverfd met dezelfde kleur als onze muur dit is Warm beige van Karwei (maar dan gemengd met een beetje witte verf zodat deze wat lichter zou worden dan de muur). Ik heb dit gewoon met muurverf gedaan dus.

En daarna natuurlijk het stijlen. Wat mij betreft het leukste gedeelte. Ik koos voor een mooie vaas van de Jysk, een nachtlampje van Jysk en een poster.

Als jij ook zo’n hoofdbord gaat maken, succes! En deel het resultaat met me, lijkt me leuk om te zien. En anders bedankt voor het lezen!

Liefs Rebecca

Interieur

October 17, 2020

Delen

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *