Cursus bevalwijzer

En daar was week 36! We zijn er bijna.. of nog niet helemaal? Dat is zo onvoorspelbaar dat ik in ieder geval heb gezorgd dat alles klaarstaat. Hoe ik mij heb voorbereid is onder andere door een online cursus te volgen van Bevalwijzer.

Voorbereiden

Ik vind het superfijn om te weten wat er in mijn lichaam gaat gebeuren tijdens een bevalling. Ik heb vaak genoeg echte bevallingen gezien op televisie of in scène gezet bij Grey’s Anatomy maar ik wist eigenlijk niet wat er precies gebeurde daarbinnen. Je ziet in films vaak dat vliezen breken, vrouwen keihard gillen en dat dan de baby er is. Naast televisie lees je als zwangere ook gigantisch veel verhalen van anderen. Dit werkt alleen niet altijd als motivatie. De meest heftige verhalen komen dan voorbij. Als ik één ding zeker weet is dat het pijn gaat doen, maar de beleving verschilt per persoon. Dat geldt ook voor een klap in je gezicht bijvoorbeeld, misschien een rare vergelijking maar deze kan voor mij anders voelen dan voor een ander. Ik stopte dus ook met het lezen van andermans ervaringen en ging mij focussen op mijn eigen bevalling straks. Ik wilde graag een cursus waar duidelijk uitgelegd werd wat er zou gaan gebeuren en manieren om daarmee om te gaan.

Bevalwijzer

Via Instagram kwam ik met Manon van Bevalwijzer in contact. Wat een prettige vrouw is dit! Ik voelde meteen dat ik deze cursus wilde volgen. Dit kwam omdat Manon duidelijk aangaf wat ik aan de cursus zou hebben en hoe het mij kon helpen bij de bevalling. Ook ben ik zelf vrij nuchter en voelde dat dit niet zweverig zou zijn. Een no-nonsens verhaal met betrouwbare informatie.

Het oog wilt ook wat

Ik heb via mijn eigen verloskundige een presentatie opgestuurd gekregen met de meest heftige foto’s van bevallingen. Voor mij was dit in ieder geval iets ‘too much’. Wegklikken maar! Jullie weten allemaal hoe leuk ik grafisch ontwerpen en content vind. Ik voelde bij de website van Bevalwijzer meteen dat dit bij mij paste. Het zag er netjes uit, mooie lettertypes en kleuren. Ook de cursus van Bevalwijzer is prachtig qua look en rustige kleuren. Er worden prachtige foto’s en beelden gebruikt. Ook duidelijke tekeningen en niet te veel van alles. Daar hou ik van!

De inhoud van de cursus

De cursus heeft een duidelijke opbouw en je kunt deze ook in gedeeltes volgen. Je klikt dus steeds een ander onderwerp aan. Dit vond ik prettig omdat ik na een bepaald onderwerp echt even de informatie moest laten zakken. Dit, zodat ik het goed opsla. Zo werkt het met lesgeven bijvoorbeeld ook.

Wat ik zo prettig vond aan een online cursus is dat mijn vriend en ik tussendoor dingen konden bespreken maar ook even konden lachen of dieper in konden gaan op een bepaald onderwerp. Als je tijdens een live cursus naar iemand moet luisteren is dit niet handig. Nu hadden wij door de Corona crisis geen keuze maar anders had ik dit ook liever gehad.

De opbouw was dus logisch en duidelijk, het begon met een uitgebreide uitleg over wat het lichaam doet tijdens een bevalling en hoe een bevalling opgebouwd is. Al deze informatie vond ik prettig want nu weet ik wat er bij bepaalde pijnen gebeurt. Toen mijn voorweeën begonnen kon ik herleiden waardoor de pijn kwam en wat er gebeurde in mijn lichaam. Dit gaf mij rust en vind ik ook erg interessant. Je wordt niet bang gemaakt met wat er kan gebeuren maar er wordt wel duidelijk verteld wat er kan gebeuren. Dit klinkt dubbel maar je weet hierdoor, mocht het jou overkomen, waarom er bepaalde keuzes gemaakt worden. Denk aan een knip of een vacuümpomp. Ik kreeg hier geen angstig gevoel bij.

Er worden, na alle informatie, tips gegeven over pijnverlichting. Zowel pijnverlichting door ademhaling etc als medicatie. Dit was erg prettig want ik weet nu welke mogelijkheden er zijn en kan tijdens de bevalling zelf een keuze maken.

Die stem!

En dan de stem van Manon, zo prettig! Ze praat rustig en geeft duidelijk uitleg over elk onderwerp. Het klinkt heel gek maar dat maakte de cursus eigenlijk nog prettiger. Als ik de keuze had gehad dan had ik haar als mijn eigen verloskundige willen hebben. Ik werd er helemaal een beetje ZEN van.

Praktisch

Een praktisch dingetje, de website werkt ontzettend goed. Ik logde steeds opnieuw in om elke keer een onderdeel te volgen en dat is prettig. Ook het inschrijven en de betaling verliepen prima. Een deel van de opbrengst ging naar het Rode Kruis en dat vind ik ook een mooie gedachte. Daarnaast heb je de mogelijkheid nog even live een videocall te doen met Bevalwijzer om jouw vragen te kunnen stellen. Handig! Ook wordt de cursus in de aanvullende verzekering vaak deels of helemaal vergoed.

De bevalling

Na deze cursus heb ik echt het gevoel dat ik er klaar voor ben. Ik was voorheen angstig en onzeker maar nu weet ik precies wat mijn lichaam gaat doen straks en ik ga er volledig in mee. Ik weet dat het goed is wat er gebeurt en zal daardoor die paniek niet toelaten. Alles wat er gebeurt gaat mij dichterbij die kleine brengen! Hoe fijn is die gedachte? Ik weet ook welke opties er zijn en wat er zou kunnen gebeuren of juist niet.

Nu is het afwachten tot de kleine komt en daarna zal ik jullie vertellen wat ik aan de cursus heb gehad tijdens mijn bevalling! Voor nu wil ik jullie echt aanraden om, als je nog op zoek bent, deze cursus te volgen. Je krijgt er vertrouwen in je eigen lichaam van en dat is heel belangrijk.

Succes en veel liefs!

Zwangerschap

May 2, 2020

Delen

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *